Att ställa ut på mässa är en stor investering. Det är därför viktigt att du maximerar din tid i montern. Saleseffect ger dig sju konkreta tips för hur du når ut till dina kunder på mässan.
Skriv ned syfte, mål och utse en ansvarig för montern
Börja med att tydligt definiera varför du gör marknadsaktiviteten och sätt sedan upp tydliga och mätbara mål för hela projektet.
Det kan exempelvis vara att sälja för X kronor, generera X antal leads utifrån tydliga kriterier eller vi ska sprida X antal smakprov och i vissa fall träffa representanter från följande organisationer. Utse också en ansvarig för hela projektet med mandat och budget.
Skapa en plan före, under och efter
Skriv ner en plan och kommunicera den till alla inblandade, den bör innehålla vad ni ska göra innan mässan för att få in rätt personer i er monter.
Lita inte på att mässarrangören ska göra jobbet åt dig. Planen bör också innehålla er idé för att locka in besökare i er monter. Det kan vara allt från en ugn med nybakade bullar som luktar inbjudande till inbjudningar till schemalagda föreläsningar.
Skriv också in i planen vad som ska hända hos de ni träffat under mässan. Det kan vara ett mail på morgonen efter mässan där ni tackar för besöket och kommer med ett förmånligt erbjudande eller inbjudan till något.
Tänk igenom utformningen av montern
Det här är ett ämne som kan växa sig väldigt stort, för att göra det enklare så håll er till er vanliga grafiska profil och försök att skapa montern utifrån syftet med ert deltagande.
Bestäm vad som är huvudbudskapet och låt det komma fram ordentligt. Glöm inte bort att lägga resurser på bra ljus, det är ofta avgörande för om budskapet når igenom bruset på mässa.
Träna personalen
Samla personalen som ska jobba i montern och träna, öva på olika montersituationer genom rollspel. Se till att alla i er monter känner till varför ni ska ställa ut på mässan och vad ni tillsammans vill uppnå.
Var övertydlig med att alla som jobbar i montern förväntas vara aktiva och hela tiden prata med besökare.
Jobba i block, med pauser
Sätt upp en schema där ni jobbar i block om max två timmar för att sedan ta rast utanför montern. Att sitta ner för att vila eller ringa jobbsamtal får inte ske i montern.
Se till att aktivitetsnivån är hög den tid ni är i montern och ta värdskapet på allvar. Hitta på något som gör att ni har roligt under tiden ni jobbar i montern.
Uppföljning
Ha planen klar för hur uppföljningen ska ske innan mässan startar, det kan vara material som finns klart och skickas ut samma dag som ni haft besökaren i mässmontern.
Vissa ska säkert få unik uppföljning, tänk igenom ett system innan så att ni inte tappar bort viktig information. Vilket är stor risk när man träffar många personer under en dag.
Utvärdering
Mät vad som händer med kontakterna från mässan över tiden, försök göra en beräkning vilka intäkter eller effekter som uppnåddes av arrangemanget.
Sammanställ alla kostnader och dokumentera vad som fungerade bra respektive dåligt så att det finns tillgängligt när det dags att ta ställning till nästa mässprojekt.
Ett enkelt tips är att ta bilder på mässmontern, så att ni kommer ihåg alla detaljer.
Läs mer: Så skapar du ett starkt nätverk