Säljarnas förbundsjurist Sofia Rudhede berättar att det inför semestern tyvärr också är en tid då många arbetsgivare väljer att säga upp säljpersonal på grund av arbetsbrist.
Vad ska jag tänka på om jag blir uppsagd på grund av arbetsbrist?
Sofia Rudhede:
Arbetsgivare har en skyldighet att förhandla omorganisationer och uppkomna arbetsbristsituationer med fackförbunden till de anställda som berörs. I första hand är denna skyldighet i förhållande till den arbetstagarorganisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Saknas det kollektivavtal så har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet med samtliga berörda anställdas fackförbund.
Innan du blir uppsagd ska frågan alltså ha förhandlats med en arbetstagarorganisation. Om du skulle få ett uppsägningsbesked så kan du först fråga arbetsgivaren om detta har förhandlats.
Får du ett varsel om en eventuellt kommande uppsägning eller ett uppsägningsbesked ska du kontakta ditt fackförbund som hjälper dig att gå igenom de steg som därefter sker.
Vilka överenskommelser är möjliga att förhandla sig till?
Sofia Rudhede: I vissa fall kan den anställde och arbetsgivaren vara överens om att anställningen ska upphöra, alltså att anställningen i sådant fall inte ensidigt avslutas av arbetsgivaren. Detta kan bero på att arbetsgivaren genomför en omorganisation. En överenskommelse innebär ofta att den anställde får en något mer förmånlig uppsägning, exempelvis genom längre uppsägningstid eller extra ersättningar.
Arbetsgivaren och den anställde kan då träffa en överenskommelse där man reglerar uppsägningens ersättningar. En sådan ska vara skriftlig. Om du och din arbetsgivare pratar om att träffa en överenskommelse om att din anställning ska upphöra ska du även i det läget kontakta ditt fackförbund som hjälper dig att bedöma läget och ser till att du får det du har rätt till.
Kan jag begära att bli återanställd?
Sofia Rudhede: Du som blir uppsagd på grund av arbetsbrist och har varit anställd i minst 12 månader hos arbetsgivaren kan anmäla företrädesrätt till återanställning. Det innebär att arbetsgivaren måste erbjuda dig eventuella tjänster du är kvalificerad för och som blir lediga inom nio månader från det att din anställning upphörde.
Även återanställningsrätten har vissa begränsningar, som ditt fackförbund kan hjälpa dig med.
Något mer att tänka på?
Är det oroligt på din arbetsplats på grund av omorganisationer, om du inte trivs eller om du tror att du riskerar att bli uppsagd ska du alltid kontakta ditt fackförbund. De är där för att hjälpa dig!
Här några fackförbund för dig som jobbar med försäljning:
Eller testa här vilket fackförbund som är bäst för dig.