Att boka föreläsare till ett event, en konferens eller en intern kickoff kan kännas som en ganska rättfram uppgift – kanske till och med kul. Och visst, det kan det vara. Men om vi ska vara ärliga: det är också ett uppdrag där många går vilse redan från start.
För hur ofta stannar vi upp och funderar på vad föreläsningen faktiskt ska leda till? Inte bara att det ska bli ”inspirerande”, utan att det ska skapa något efteråt. En känsla, ett nytt tankesätt, ett samtal som fortsätter i fikarummet eller en riktning som teamet kan samlas kring.
En bra föreläsning ska inte bara få folk att le – den ska få dem att tänka, känna och vilja agera. Och det sker inte av en slump. Det sker när vi planerar smart, vågar vara tydliga med våra mål och matchar rätt talare med rätt sammanhang.
Så om du funderar på att boka föreläsare – här kommer fem vanliga misstag att undvika, tillsammans med smarta frågor att ha med dig längs vägen.
1: Otydliga mål och syften
Misstag: Det kanske låter självklart, men många bokar föreläsare utan att ha riktigt klart för sig varför. Och då är det inte konstigt att resultatet blir… ganska intetsägande. Ett tillfälligt rus, men inte så mycket mer.
Lösning: Börja med att fundera på vad ni faktiskt vill få ut av föreläsningen. Är målet att inspirera, stärka sammanhållningen, kicka igång en förändring eller bygga ny kompetens? Ju tydligare ni är här, desto större chans att det ni bokar verkligen landar rätt.
Om deltagarna bara tar med sig en sak – vad vill du att det ska vara?
2: Att boka föreläsare utan tillräcklig research
Misstag: Det är lätt att fastna i stora namn eller gå på någon man ”sett på LinkedIn”. Men bara för att en föreläsare är känd eller duktig i ett sammanhang betyder det inte att hen är rätt för just ert.
Lösning: Ta dig tiden att kolla på klipp, läsa recensioner och – om möjligt – prata med någon som anlitat personen tidigare. Fundera på: Vilken stil passar vår publik? Vill vi ha energi, djup, skratt, utmaning – eller kanske en mix?
3: Underlåtenhet att kommunicera förväntningar
Misstag: Att tänka ”föreläsaren vet nog vad som funkar” kan kännas bekvämt, men är sällan en bra idé. Risken? Att budskapet skjuter vid sidan av målet.
Lösning: Tänk att du och föreläsaren jobbar i team. Dela med dig av målgruppens verklighet, aktuella frågor, interna begrepp, känsliga ämnen – allt som kan hjälpa till att skräddarsy innehållet.
Vad behöver föreläsaren veta för att kunna landa rätt i rummet?
4: Ignorera logistiska detaljer
Misstag: Det är ofta de praktiska detaljerna som avgör om det blir stressigt – eller smooth sailing. Teknik som krånglar, tajming som glappar eller en föreläsare som inte hittar rätt lokal.
Lösning: Skapa en tydlig plan för teknik, tider och kontaktpersoner. Och ja – ha alltid en plan B.
Vem ansvarar för vad – och vet alla exakt vad som gäller på dagen D?
5: Missa uppföljning efter föreläsningen
Misstag: Det är lätt att tänka att jobbet är klart när applåderna klingat ut. Men då börjar ju egentligen den viktigaste delen: Vad händer sen?
Lösning: Följ upp! Skicka ut en kort reflektion, samla feedback, boka in en workshop som bygger vidare på föreläsningens tema – eller varför inte utmana teamet att testa något nytt i vardagen.
Hur vet ni om föreläsningen faktiskt gjort skillnad – och hur håller ni liv i budskapet?
Summering: boka föreläsare med rätt effekt
Att boka föreläsare handlar inte bara om att hitta någon som kan leverera en bra timme på scen – det handlar om att skapa ett avtryck som stannar kvar. När du är tydlig med målet, väljer med omsorg och följer upp med engagemang, ja då blir föreläsningen inte bara minnesvärd. Den blir meningsfull.
Och du? Om du vill bolla idéer, få förslag på rätt talare för just ert syfte, eller bara ställa de där lite kluriga frågorna – då finns vi här. För vi vet att rätt person på rätt plats kan göra all skillnad i världen.
Läs också: Workshopledare eller föreläsare? Så väljer du rätt expert
Mer om: Mindley – Framtidens talarbyrå med transformation och engagemang i fokus
Mindleys vision är att vara framtidens talarbyrå. För oss handlar framtiden om att skapa aktiv förändring och utveckling. Genom att erbjuda föreläsare, utbildare och experter, omvandlar vi inspiration till handling och skapar tillfällen som blir katalysatorer för tillväxt och nya perspektiv. Vi strävar efter upplevelser som driver varaktig förändring och framsteg.
Som vi säger – Då var då, nu är nu. Det är dags att gå från inspiration till transformation!
Läs mer på Mindleys hemsida här.