Under de senaste decennierna så har chefsrollen förändrats rätt mycket. Det där med att ”peka med hela handen” har sakta men säkert ersatts av ett mer inkluderande och coachande ledarskap. Istället handlar det om att agera som lagledare, motivera sina medarbetare och få dem att utvecklas.
Men exakt vilka ledaregenskaper ska då en bra chef ha idag? Forskare vid University of Exeter (Storbritannien) undersökte just detta för några år sedan i en så kallad meta-studie där de gick igenom runt 130 tidigare forskningsprojekt i ämnet och deras slutsatser presenterades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Occupational and Organizational Psychology.
Deras slutsats: ”Chefer som sätter sina medarbetare i första rummet förbättrar också sina affärer”.
Du ska, enligt forskarna, helt enkelt ”vara en tjänare till dina medarbetare” (servant leader) så att de själva har möjlighet att bli självständiga och kunna utvecklas. Genom det så skapar du en positiv arbetskultur där medarbetarna mår bra, trivs och känner sig motiverade. På köpet blir de mer kreativa och produktiva.
Tre egenskaper som krävs för dig som chef för att lyckas med detta:
Empati. Det innebär att du ska förstå och relatera till dina medarbetare känslor utan att döma, även om du inte håller med.
Förtroendeingivande. Här handlar det om flera saker:
- Du ska veta vad du pratar om, ha kunskap i ämnet, så att du uppfattas som trovärdig
- Vara pålitlig (dvs verkligen göra det du säger att du ska göra och hålla ditt ord)
- Ha integritet (stå upp för dina värderingar och dina medarbetare).
Genuint intresse av dina medarbetare. Bygg relationer med dina medarbetare, dvs lyssna på dem, fokusera på dem, uppmärksamma dem, beröm dem… Det är inte du som ska glänsa, det är dina medarbetare.
Forskarna anser att sambandet mellan att vara en “servant leader” och produktivitet hos medarbetarna är så starkt att de rekommenderar företag att utbilda sina chefer för att stärka just de egenskaperna.
Vilket självklart vi på Nya Ledarskapet noterar med en viss tillfredsställelse…kontakta oss gärna om ni vill veta mer hur vi kan hjälpa er att utveckla och träna på dessa egenskaper.