Hur leder du ditt team idag ett drygt år efter att restriktionerna efter pandemin togs bort? Får du medarbetarna att känna energi? Har du omfamnat förändringarna som kommit ur krisen eller försöker du desperat leda som förut?
Två som dagligen kommer i kontakt med chefer som tar hjälp utifrån för att utveckla sitt ledarskap är Jennie Brobeck och Gunnar Ekman på River Jump. Dagen innan har Gunnar precis haft en stor föreläsning om praktiskt ledarskap i verkligheten och hur man lyckas med förändring.
– Förr så genomfördes förändringar ofta först när det blev kris, det som ”förändringsgurun” Philip Kotler kallar för The Burning Platform. Det innebär att det först är när skeppet håller på att sjunka som alla fokuserar och är beredda att prova på en ny kurs.
Idag måste du som ledare jobba med förändring hela tiden. Och du måste se till att locka fram energin hos dina medarbetare och rikta den mot det gemensamma målet. Ju bättre energi, desto lättare går det! säger Gunnar.
” If the rate of change on the outside exceeds the rate of
change on the inside, the end is near.” Jack Welch
Gunnar är polismannen, som efter att ha fått en pistol riktad mot huvudet, sadlade om till att bli forskare och ekonomie doktor i ledarskap och organisation vid Handelshögskolan i Stockholm. Sedan han disputerade har han arbetat som konsult och ledarutvecklare i Sverige och internationellt. Jennie har erfarenheter från olika chefsroller i läkemedelsbranschen under de senaste 20 åren, och även som Vice President på Swedish Match, där hon ansvarade för företagets försäljning på runt fyra miljarder kronor i Sverige.
– Mitt intresse för ledarskap började faktiskt på en oväntad plats. Det var 2002 när jag var med i SVT:s TV-program Expedition Robinson, berättar Jennie. På en öde ö, med människor du inte känner och med väldigt lite mat blev gruppdynamik, teamwork och betydelsen av ledarskap väldigt tydliga. De erfarenheterna har jag haft stor nytta av senare i mitt eget ledarskap.
Att leda på plats och på distans
Pandemin förändrade mycket i hur vi arbetar. Det digitala mötet är idag är en självklarhet och många företag erbjuder sina medarbetare möjligheten att arbeta hemifrån. Vissa utnyttjar det medan andra vill vara på kontoret precis som före krisen.
– Det är helt klart annorlunda nu, säger Gunnar. Det handlar om att bygga energi då medarbetare jobbar både hemma och på kontoret. De chefer vi hjälper känner ofta att de har svårt att få medarbetarna att känna engagemang, teamkänsla och att sträva efter att nå det uppsatta målet. Idag upplever också många företag att de får kämpa hårdare för att vara en attraktiv arbetsplats. Som chef måste du ställa dig frågan hur ditt företag upplevs utåt.
”Hur ska ni attrahera bra personal? Hur ska ni jobba för att minska
risken att tappa bra medarbetare då teamkänslan ofta är
mindre idag när många jobbar mer hemifrån?” Gunnar Ekman
Många är hemmablinda och det är här vi kommer in, säger Gunnar. Vi hjälper till att kartlägga behoven och sen lägger vi upp en handlingsplan för dig som chef och för ditt säljteam. Vi jobbar alltid väldigt nära våra kunder och ibland dyker vi upp till eftermiddagsfikat bara för att se om du som chef är med och småsnackar och är intresserad av dina medarbetare som vi kommit överens om. Vi vill att snack blir verkstad!
Varningssignalerna
Chefer som kontaktar oss vill oftast få hjälp att öka produktiviteten och engagemanget hos medarbetarna för att på så sätt förbättra sitt resultat på sista raden, berättar Jennie.
Ibland är det kanske bara en känsla du har som chef att det måste till något nytt, mer energi och en nytändning för teamet. Eller så är det svart på vitt att ni inte når säljmålen, har hög personalomsättning och mycket sjukskrivningar. Oavsett vilket så är det läge att ta varningssignalerna på allvar och ta in hjälp utifrån eftersom du ofta själv har svårt att sätta fingret på vad som inte stämmer och få till den där förändringen.
Alla kan spela som Island
Många ledningsgrupper tar fram fina styrdokument men missar att förankra dem i organisationen. Enligt amerikanska konsultföretaget Gartner känner 67 procent av medarbetarna inte till företagets strategi. Med skrämmande siffror som lutar åt det här håller är det inte lätt att göra mål och vinna, säger Jennie och Gunnar som gärna jämför med idrottsvärlden.
– Om du tittar på ditt företag och på dina olika team som om de vore fotbollslagets tio utespelare då är det statistiskt sett bara tre personer som springer och kämpar för att göra mål. Den största delen av laget, fem personer, är likgiltiga och två personer strävar dagligen efter att göra självmål, berättar Jennie. (Källa: Gallup, U.S Engagement Needs and Rebound in 2023 – världens största studie på medarbetarengagemang och team-prestationer)
– Tänk när Island skickade hem fotbollslandet England ur EM 2016 genom att vinna med 2 – 1 i åttondelsfinalen! säger Gunnar. Island var egentligen utdömda redan före matchen men vann tack vare sin teamkänsla, energi och tillit!
Så skapar du energi i ditt ledarskap
Men hur ska du då göra för att skapa mer energi i din säljorganisation? Med vetenskaplig förankring i kombination med vad som faktiskt fungerar i verkligheten har Riverjump tagit fram konceptet energiledarskap.
– Som chef ska du sträva efter att skapa så självgående och målfokuserade medarbetare att du i stort sett skulle kunna avveckla dig själv, menar Jennie. Du ska finnas där och ha den övergripande kontrollen och som stöd när det behövs, men din viktigaste uppgift är att inspirera ditt team så att de inte bara följer med på den gemensamma resan utan dessutom är villiga göra sitt yttersta för att tillsammans skapa rekord på sista raden!
När vi hjälper chefer med detta får de lära sig jobba efter energiledarskapets tre grundpelare som är intresse, tydlighet och mod.
”Det är faktiskt helt magiskt att se hur detta skapar det nödvändiga förtroende som
framgångsrikt ledarskap bygger på!” Jennie Brobeck
Ha som mål att medarbetarna i ditt säljteam ska …
- se fram emot att gå till jobbet.
- ha fler positiva än negativa interaktioner med sina kollegor.
- berätta för sina bekanta att de jobbar i en bra organisation.
- prestera bättre.
- ha fler positiva, kreativa och innovativa stunder.
- hantera förändring bättre.
Detta är energiledarskapets tre grundpelare:
- Intresse – Visa intresse för medarbetarna i ditt team, var nyfiken på dem, se till att avsätta tid och var med på fikastunderna och delta i de viktiga informella samtalen vid kaffemaskinen.
- Tydlighet – Många medarbetare har komplexa arbetsroller och arbetsuppgifter som innebär stress. Se till att vara tydlig som ledare när det gäller prioriteringar och förväntningar för att minska på osäkerheten. Ha tydliga KPI:er och följ upp dem regelbundet.
- Mod – Våga vara en ledare som sätter gränser och inte tvekar inför svåra samtal. Våga ta upp både det gula och röda kortet och de som ”fulspelar” ska förstås visas ut.
Bli en certifierad energiledare
River Jump erbjuder ett sju dagar långt program där ledningsgrupper, chefer och ledare får konkurrenskraftiga och värdefulla insikter och verktyg för ett framgångsrikt ledarskap. Som certifierad energiledare kan du skapa energi hos dina medarbetare med tydligt förbättrat resultat som belöning. Läs om hur du blir certifierad energiledare här.
Boosta säljteamet
Varför inte skjuta in lite extra energi i nästa säljkickoff?! River Jump håller regelbundet föreläsningar och workshops för olika företagsgrupper. Du kan också boosta dig själv och ditt säljteam med olika onlinekurser som alla syftar till att skapa bättre siffror på sista raden och att må riktigt bra under resan dit! Läs mer om de olika kurserna här.