Jaquline Gyllenberg är ansvarig för utbildningarna Säljare B2B och Butiksledare på Stockholm School of Business. För SalesEffect berättar hon om hur du som säljare håller dig fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden och varför du ska skaffa en mentor eller coach.
Jaquline Gyllenberg är utbildningsledare på Stockholm School of Business. Hon ansvarar för driften och kvaliteten på utbildningarna Säljare B2B och Butiksledare i Stockholm och har själv läst en YH-utbildning inom konceptutveckling på IHM Business School. Dessutom är hon diplomerad mentor och certifierad coach.
Under pandemin har många tagit tillfället i akt att vidareutbilda sig. Jaquline menar att nyfikenhet kan vara en nyckel till framgång.
– Är man vetgirig har man en större chans att lyckas inom det mesta, säger hon. Affärer handlar om möten, knyta kontakter, se resultat och nöjda kunder, men nu och framåt kommer man också behöva stärka upp sina kunskaper om hur omvärlden fungerar och framför allt hur en själv fungerar.
Hon resonerar kring hur man kan tänka när man vill vidareutveckla sig inom ett område.
– Att ha färdigheter i aktuella system, känna till och kunna använda de vanligaste begreppen, samt ha en del diplomeringar inom det området man vill glänsa är helt rätt. Teknik i all ära, dock är det fortfarande mycket som tekniken ännu inte kan hantera – men som människan kan, påpekar Jaquline.
Ta hjälp av andra för att accelerera din framgång
Jaquline är en förespråkare för mentorskap och coachning och har självt använt sig av många mentorer för sin egen utvecklingsresa. Omger man sig med goda rådgivare och har ett stödnätverk man kan samarbeta med förenklar man sin resa och kan komma snabbare i mål med det man företar sig, enligt henne. Man måste inte ha en fysisk person som bollplank eller inspiration, ett alternativ är att hålla en dialog med en fiktiv person som man ser upp till – och ställa frågan ”Hur skulle den personen agera, tänka?”
Hur ska man tänka när man väljer ut en mentor?
– En mentor uppmuntrar en, fungerar mer som en rådgivare som ger en utmanande uppgifter, kanske bjuder på sitt nätverk både för sin framgång genom dig och din framgång genom mentorn, berättar Jaquline. Här underlättar det om man närmar sig den personen man vill ha som mentor med en någorlunda tydlig beställning.
Hon fortsätter:
– Det är lite som när man beställer kläder på nätet; storlek 40, i svart polyester med kort ärm. Det förenklar för den som ska packa ordern och matcha ens förväntningar. En mentor har oftast gjort den resan man är nyfiken på själv att göra och talar ur egen erfarenhet. Det tilltalar mig i mitt sätt att lära så jag har alltid valt mentor före coach.
Vad gör en coach och när ska man skaffa en coach istället för en mentor?
– Coachen jobbar ofta utefter en given modell eller metod som bygger på ett samarbete och en jämlik relation. En coach tycker jag man kan anlita när man är ute efter en systematisk process eller behöver någon som lyssnar och ger kraftfulla frågor, säger Jaquline.
Jaquline avslutar med att poängtera att man kan hitta en mentor eller coach i många olika situationer och sammanhang.
– Kollegor, en chef eller till och med en kund är ju också ett slags mentorer och coacher. På varenda möte kan man fånga de rollerna medan de varvas under ett samtal eller en diskussion.
Jaqulines tips för dig som vill hålla utvecklingen och lärandet vid liv
- Lägg tiden, det finns inga genvägar. Vissa kan trycka in enormt mycket data i huvudet och få ut det i skrift och andra i tal. Öva på att kunna båda, det tillhör det mer sällsynta i många livsramar.
- Var lärare till någon annan, bästa lärandet tycker jag. Man informerar om x, ens elev får ett case där den skall lösa x, sedan återberättar hen om vad man informerade om samt hur hen löste caset. Båda lär sig av varandra.
- Gör det lätt för dig – livet är tillräckligt krångligt ändå. Ta reda på vilket ditt bästa sätt är för lärande och öva dig igenom till din önskade nivå och kvalitet!