Vi är alla med om det lite nu och då. Att inte våga fråga, att framstå som okunnig och dum. Synd, för den som vågar ställa de där enkla, elementära frågorna kan dra det längsta strået. Viktigt dock att inte ursäkta sig utan istället visa att man står för det man säger och undrar. Som med allting annat vi uttrycker är tonfall och melodi avgörande faktorer vad gäller detta.
Nästan alltid är det så att omgivningen BEUNDRAR den som vågar ta risken att framstå som naiv eller obevandrad. Ja, faktum är att det många gånger innebär att att de flesta, utöver den uppväckta respekten, också känner sig lättade. Fast de själva inte vågade röja okunnighet rörande något i sammanhanget angeläget slapp de lämna mötet i okunskap.
Lever jag själv upp till detta? Alltså till att våga vara den ”dummaste” i rummet? Nja, ibland, ibland inte. Men mitt mål är förstås att alltid göra det. För som det kinesiska ordspråket lyder: Bättre att fråga och verka dum än att FÖRBLI dum.
Det finns inget smartare än att ställa dumma frågor.
Av: Per Furumo, Voice and Message AB
Om Per Furumo
Per är konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik. Som röstspecialist sticker Per ut bland Sveriges retorikkonsulter. Bland kunderna finns en mängd av våra stora företag och organisationer, Regeringskansliet, EU-kommissionen, FN, offentliga personer inom näringslivet och många andra.