Som försäljningschef rapporterar du förmodligen till din vd och sitter med i ledningsgruppen där du på nära håll ser vad vd-rollen innebär. Har tankarna dykt upp allt oftare på hur du skulle vilja driva, inte bara dina säljare, utan hela företaget? Tänker du att du skulle kunna få fram det goda resultatet och den bra stämningen ni har på försäljningsavdelningen på hela företaget? Kanske ser du möjligheter i hur andra avdelningar skulle kunna styras bättre och på så sätt förbättra företagets lönsamhet? Kanske upplever du också att din vd och du allt oftare har olika åsikter om vilka förbättringar som borde göras? Då är du definitivt mogen att ta steget från försäljningschef till vd-posten!
Vd:ns (och dina) viktigaste egenskaper
Som försäljningschef kan du egentligen redan göra check på de viktigaste egenskaperna en vd måste ha. Bra va! Men bara så vi har koll, vilka är de då?
Viktigast av allt – du måste kunna prestera resultat och nå uppsatta mål, något du redan gör varje dag med ditt team! Du kommer också som vd har stor fördel av att ha jobbat som försäljningschef när du ska samarbeta och skapa försäljningsmål tillsammans med din försäljningschef. Du vet ju precis hur det funkar!
Var kaptenen som får alla att vilja segla de stormiga haven med dig! Som vd måste du ha förmågan att få med dig alltifrån ledningsgruppen till övriga medarbetare. Och i externa kontakter måste du vara duktig på att få fram ditt budskap och få dem att tro lika mycket på dina idéer som du själv gör oavsett om det gäller styrelsen, era kunder, leverantörer eller myndigheter. Som den duktiga försäljningschef du är kan du göra check även i denna rutan för du vet ju precis hur du får med dig personer runt omkring dig.
Det är visserligen ditt jobb men har du ibland haft dagar när en strid ström av dina säljare behövt din hjälp att stänga affären och bett om råd hur? Det betyder att du är mästare på att snabbt se nästa steg och på att fatta snabba beslut. Som vd är detta erfarenheter som är guld värda! De flesta besluten blir förhoppningsvis bra men som vd kan även ett dåligt beslut vara bättre än att inte göra något alls.
Att snabbt kunna reagera på förändring är en annan egenskap och färdighet som kommer hjälpa dig att bli en riktigt bra och framgångsrik vd. Som försäljningschef har du med största sannolikhet redan vanan inne att ha koll på marknaden, kunder, konkurrenter och omvärlden i stort. Bara att fortsätta med det.
Slutligen – våga ta, och stå för, de obekväma besluten. Som vd kan du i stort sett utgå ifrån att beslut du ibland fattar inte gillas av alla. Och som vd har du rätt att ha sista ordet och få din vilja igenom. Men se till att du har din ekonomichef eller CFO med dig och vid större beslut, bör du också ha styrelsens stöd även om de anställda kanske inte kommer att gilla de beslut du fattar. Våga också lita på din magkänsla och applicera det som gjort dig till den framgångsrika försäljningschef du är på din nya roll!
Ensamvarg eller lagkapten
Nu har vi kartlagt vad du som vd måste ha för egenskaper. Dags att ställa dig den allra viktigaste frågan – är du ensamvarg eller lagkapten? För att bli en bra vd måste du verkligen vilja vara med och påverka företagets alla avdelningar med allt vad det innebär. Du måste känna lust och brinna för att ha möjlighet att trimma allt från receptionen till lagret och produktionen!
Du kommer förmodligen ha avdelningschefer under dig men du måste ha förmågan att förstå de som har helt andra personligheter än du själv. Du behöver kunna få med dig produktionen, marknadsavdelningen, verkstadschefen, kundtjänsten och ekonomiavdelningen och få dem att lita på dig och vilja förändras för att nå dina uppsatta mål.
Tänk dig olika scenarier och känn in hur det skulle kunna funka. Var ärlig mot dig själv i hur du känner. Alla passar inte som vd. Tänk också efter om du skulle passa bäst som vd på företaget du redan jobbar på (om möjligheten finns förstås), vd på ett annat bolag inom samma bransch eller kanske som vd på ett företag inom en helt annan bransch. Kanske kan dina färdigheter inom försäljning vara mer framgångsrika i en vd-roll inom en helt annan bransch, som du ändå känner till genom till exempel någon hobby du har?
Hur stort bolag skulle du känna dig bekväm i att vara vd för? Och innan du satsar på en vd-post inom ett nationellt företag måste du även ta med de kulturella skillnaderna i beräkningarna. Ett europeiskt moderbolag kan ha förväntningar på dig som vd som du, som känner den svenska marknaden, kanske inte alls håller med om men ändå tvingas implementera och stå bakom.
Receptet på att lyckas är …
- Släpp dina försäljningsuppdrag – Försök inte ha en fot kvar i din gamla roll och i säljteamet utan dedikera din arbetstid till din nya roll och se till att anställ en bra försäljningschef.
- Mentor – Skaffa dig en mentor som du känner att du kan ringa och få råd av när som helst. Det kan vara någon du själv haft som vd under din karriär eller någon du ser upp till.
- Var noga med din tid – prioritera, planera och fokusera.
- Se till att må bra – skippa inte lunchen och träningen. De är viktigare än du tror!
- Se till att dedikera tid i kalendern till dina närmast rapporterande chefer. Lyssna, läs av, ställ frågor!
- Walking around – hälsa på de anställda, ta dig tid att småprata när du går förbi så att du blir ”du” med de anställda och fråga dem gärna hur de skulle vilja ha det. Skapa en miljö där det inte blir tyst när du kommer utan där de anställda känner respekt och förtroende för dig och inte är rädda för att säga sin åsikt.
- Var öppen för feedback.
- Skapa en stark företagskultur – svetsa samman företaget, få personalen att må bra och tycka om sitt jobb. Var lyhörd!
- Se till att ha styrelsen med dig – investera tid i att regelbundet stämma av, ta en lunch eller möte med din styrelse och din styrelseordförande.
- Våga fatta obekväma beslut och fånga upp eventuella personer som går år efter år utan att trivas och som bara sprider dålig stämning och är energitjuvar. Våga säga upp och gör det ihop med HR och gör det på ett snyggt sätt. Då blir alla vinnare.
- Vd-nätverk – Gå med i något nätverk där du känner att du kan utbyta erfarenheter och få stöd i den ensamma roll det innebär att vara vd.
Räkna med att det tar upp till ett år att landa i din nya roll som vd och att du kommer stöta på en del oförutsedda händelser. Men de vägs förhoppningsvis upp av att du får se resultatet och njuta av att skapa och forma en riktigt bra och framgångsrik arbetsplats!
Härligt filmtips som inspiration om klassiskt ledarskap – Master and Commander med Russel Crow!