För vissa företag handlar användandet av regnbågsflaggan bara om att plocka billiga poäng. Det är ett enkelt sätt för dem att visa sitt stöd för en social fråga, utan att faktiskt behöva göra särskilt mycket mer än att publicera några inlägg i sociala medier och måla sin logga i regnbågsfärger. Om de faktiskt är ett inkluderande företag på riktigt har mindre betydelse.
Men det finns dem som är värre. Enligt en studie från Popular Information, har 25 “Pridefirande” företag donerat miljontals dollar till ändamål som är tydligt anti-hbtqi. Trots att de framställer sig själva som supportrar. Det är denna typ av tvetydighet som underminerar det riktiga stödet för Pride, och visar att Pride bara är en marknadsföringsploj.
Företag som stöttar Pride på riktigt genom en inkluderande arbetsmiljö, låter sina handlingar tala för sig själva. Istället för en flagga. Som Oneflow.
Oneflow snackar inte, de agerar
Ett stort antal hbtqi-personer i Norden är fortfarande inte bekväma med att vara öppna om hur de identifierar sig på jobbet, enligt en rapport från BCG. Och även om ingen ska känna sig pressad att offentliggöra sin identitet, så har arbetsgivare vissa skyldigheter. Det är viktigt att de säkerställer att deras anställda känner att de kan vara sig själva på den plats de spenderar merparten av sin tid på.
Oneflow har skapat en verkligt inkluderande arbetsplats. Två personer i ledningsgruppen är till exempel öppet gay eller queer. Men det är inte ett resultat av inkvotering eller en symbolisk handling. Det bara blev så naturligt. Det handlar helt enkelt om två kompetenta personer som har anställts för att göra det de är bra på.
– Det handlade aldrig om att fylla en kvot. Eftersom vi har stor mångfald i vårt bolag med människor med olika nationaliteter, sexuella läggningar, religioner etc., föll det naturligt. Det blir så när du anställer och befordrar människor baserat på vad de gör, inte på vem de är, säger Aksel Hagelid, försäljningschef på Oneflow.

Även om det kan tyckas banbrytande, så hoppas de två ledarna att queerpersoner i ledningen inte är så ovanligt som man tror. Och de vill inspirera andra att vara sig själva på jobbet.
– Jag hoppas att det inte är så ovanligt som vi tror. Jag hoppas att det finns fler queerpersoner på ledarpositioner och att de bara inte känner sig bekväma med att komma ut än, säger Emilia Janis, partnerchef på Oneflow, och fortsätter:
– Både Aksel och jag känner ett behov av att vara “out and proud” för att ge styrka till resten av bolaget, till de som ska börja jobba med oss eller de som vill. Så att de vet att detta är en trygg plats där man kan vara sig själv.
Stötta Pride inifrån och ut, inte med en regnbågslogga
Både Emilia och Aksel anser att företag har ett stort ansvar när det kommer till att skapa inkluderande miljöer för sina anställda. Till det hör att stötta Pride såväl som andra sociala frågor. Det är däremot inte en grej man bara gör en gång om året.
– Vad vi gör under de resterande elva månaderna är viktigare än vad vi gör under Pride month. Uppmärksamheten och det stöd som visas för hbtqi-anställda under denna månad är bra, men resten av året då? Anställ oss, promota oss. Låt det inte vara ett problem. Det är viktigare hur vi agerar i vardagen. Stötta Pride, inte med en regnbågslogga utan genom att leva och andas Pride.
Det är lätt att låtsas vara en Pride-supporter för en månad med en regnbågsfärgad logga. Det är svårare att skapa en miljö där de anställda känner sig bekväma med att vara sig själva.
“Våra värderingar kom nerifrån och upp”
Alla företag har kärnvärden. Ibland är de så abstrakta att de tappar mening. Och visst, Oneflows värderingar: Show love, In it together och Beat yesterday, kan tyckas lika.
Men det som är annorlunda är att Oneflow etablerade dessa från dag ett och jobbade aktivt för att forma kulturen efter dem. De finns konstant i medvetandet.