I mitten av 00-talet tog Hans Olofsson sina första steg med Golfbaren, på den tiden en ambulerande event-maskin som åkte ut och skapade företagsevent på plats. 2013 startade de sin första egna bana och idag har Golfbaren totalt fem banor i Stockholm. Enligt Hans är minigolf ett perfekt sätt att mötas under en teambuilding eftersom det är en social aktivitet som är lagom ansträngande.
– I minigolf kan alla vara med, det är lättsamt, kul och det finns en liten tävlingsedge. Det är inte dödligt allvar men tillräckligt mycket allvar för att man ska tycka det är kul. Alla spelar på sin egen nivå och det är något som de flesta testat men det är sällan någon som är riktigt bra på det, säger Hans.
Hans startade Golfbaren med intentionen att göra nöje av minigolf och att dessutom lägga till bra mat och trevlig service. Golfbaren satsade tidigt på företagsevent eftersom det fanns en stor efterfrågan på event med bra teambuilding. Under ett företagsevent på Golfbaren är personalen med under arrangemanget för att dela in lag, ge instruktioner och rå om gruppen. För Hans är det viktigt att gästerna känner sig sedda och har roligt. Med åren har de lärt sig att logistiken är otroligt viktig vid företagsevent, att det inte finns väntetider och att gruppen ska hinna med det som önskas.
– Det handlar om uppmärksamhet, klassisk service. Ta hand om gästen och se dem, ge det lilla extra och var lyhörd utifrån vad respektive grupp är ute efter, säger Hans.
För att skapa bra service för gästerna lägger de stor vikt vid att anställa rätt människor. Hans och teamet anställer utifrån attityd snarare än kunskaper och lär medarbetarna det de behöver kunna under resans gång. Personalen behöver inte vara proffs på minigolf, men de ska ha intresse och engagemang i konceptet.
– Vi har använt oss av det klassiska uttrycket ”Hire for attitude, train for skills”. Vi har försökt hitta människor som vi tycker är härliga och som kan utvecklas med oss. Vi har inte fäst största vikt vid hur bra de är på att blanda drinkar, det ser vi istället till att lära dem. Jag och min fru Nathalie är väldigt engagerade i verksamheten vilket har gjort att det blivit som en härlig familj som trivs tillsammans, berättar Hans.
Det som fick Hans att starta Golfbaren för många år sedan var drivkraften att jobba med sitt intresse och att kunna skapa något helt nytt inom minigolfen. Grundkonceptet minigolf i kombination med god mat och dryck håller i sig många år senare. De jobbar både mot privatpersoner, företag och professionella spelare. Banorna är tävlingsklassade och i höstas ordnade de SM i minigolf. På Golfbaren växlar verksamheten upp under 2021. De öppnar en ny bana under våren i Nacka strand och har fler på gång. Hans ser fram emot en ny säsong av minigolf, en aktivitet som var populär även under 2020.
– Vi tror att många kommer vilja spela minigolf så vi kommer vara på hugget med att ta hand om gästerna på ett corona-anpassat sätt. Minigolf är i grunden väldigt coronavänligt även på teambuilding-nivå eftersom man är lag om fyra, man håller sig ganska naturligt ifrån andra sällskap och dessutom har egen utrustning.
Av: Lovisa Wallin