Efter två år äger Almedalsveckan åter rum på plats i Visby 3 – 7 juli. Med oroligheterna i öst är det kanske viktigare än någonsin att delta och visa att inget kan hota den svenska demokratin.
Det menar Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan, när vi ringer upp henne för att kolla läget. Almedalsveckan har alltid varit en symbol för demokratin, säger hon och de senaste två åren har mycket gjorts för att ytterligare stärka arrangemanget som en demokratisk mötesplats.
Nya nivån ett sundhetstecken
Senaste gången Almedalsveckan ägde rum fysiskt var 2019. 2020 ställdes den in och förra året var den helt digital. Då bjöd 409 arrangörer på drygt 719 digitala evenemang via den digitala plattformen Almedalsveckan Play.
Med knappt två månader kvar finns det fortfarande plats för fler att delta på offentlig plats i Visby. Från 3 700 evenemang 2019 är det i dagsläget 1 218 inbokade.
– Jag tror Almedalsveckan vinner på att bara vara fem dagar och att besökarna kommer uppleva att det är en sund nivå nu när en del evenemang försvunnit, säger Mia Stuhre. Före pandemin var det många som upplevde att det var svårt att ens hinna besöka en bråkdel av alla de evenemang som erbjöds.
Det finns en stor förväntan inför sommaren, fortsätter Mia Stuhre. Beläggningen på färjorna är bra och alla hotellen är redan fullbokade. Så även om drygt två tredjedelar av evenemangen försvunnit verkar antalet besökare bli i nivå med tidigare år, säger hon.
Nytt för i år
Det är valår och alla partiledare kommer vara på plats och tala. Nytt för i år är att även ungdomsförbunden får ta plats på den klassiska scenen och det under Almedalsveckans första dag, den 3 juli.
– Ungdomsförbundens företrädare kan vara morgondagens partiledare. Då är det viktigt att de redan nu känner sig välkomna att vara en del av Almedalsveckan, säger Mia Stuhre.
Under parollen ”Alla röster ska höras” erbjuds organisationer som ej varit med tidigare en plats för sina evenemang i mötestältet i Almedalen, det tält som under veckan tas över av partierna. Under Almedalsveckans sista dag, torsdagen 7 juli, är det mångfald som gäller eftersom den traditionella Mångfaldsparaden då går igenom Almedalsområdet. När sen Almedalsveckan officiellt är slut då blir det Grand Finale när olika gotländska artister intar scenen!
Hållbarhet i topp
Så är det några teman som utmärker sig? Kan ni se några trender?
– I topp ligger evenemang som handlar om hållbarhet. Därefter kommer demokrati följt av klimat och miljö samt vård och omsorg, berättar Mia Stuhre. Det är en bra spridning gällande ämnena i år och det är viktigast.
Av de som finns på plats och erbjuder olika evenemang står ideella organisationer tillsammans med olika intresseorganisationer bakom 35 procent av evenemangen, företagen står som arrangör till cirka 25 procent, stat och kommun är arrangör till 12 procent och resterande arrangeras av exempelvis massmedia, fackliga organisationer samt våra riksdagspartier.
Säkerhetsläget
Hotbilden är tuffare än tidigare, men inte så allvarlig att man inte kan åka, menar Mia Stuhre.
– Våra experter på beredskap och säkerhet för en dialog med berörda myndigheter, länsstyrelsen och Försvarsmakten på ön. Vi sitter också med i samrådsgrupperna och har möten med SÄPO. Gotland ligger där det gör, men vi måste lita på signalerna vi får från våra myndigheter. Så tveka inte! Alla ska kunna vara en del av Almedalsveckan och vi gör allt vi kan för att skapa ett tryggt och säkert arrangemang. Vi kan även ställa om till helt digitalt om vi skulle behöva, säger Mia Stuhre.
Vänta inte för länge!
Att medverka med ett evenemang behöver inte kosta skjortan. En markplats kostar drygt 6 000 kronor om du tar med eget tält. Är inte allt på plats kan det ändå vara dags att bestämma, boka och beställa andra tjänster som ljud, ljus och catering. Mycket har förändrats under pandemin och de du jobbat med tidigare kanske inte finns kvar.
Och kom ihåg att boka dina talare! Vill du ha med en politiker i ditt program så se till att kontakta dem nu.
Hur är det då med att boka boende? Mia Stuhre tipsar om att även om hotellen redan är fullbokade så finns det många andra boendemöjligheter. Till exempel har Almedalsveckans hemsida en anslagstavla med privata boenden.
Så mycket mer än rosévin
Efter vecka 27 när Almedalsveckan är över för i år, kommer de som spelat in sina evenemang att kunna lägga upp dem på Almedalsveckan Play. Där ligger de kvar för den som vill titta fram till sista maj 2023.
– Vi kommer kunna visa upp en bredd av evenemang och allt är enkelt att ta del av. Det, om något, är demokrati och visar att Almedalsveckan är så mycket mer än rosévin! avslutar Mia Stuhre.