Leda på distans – 100-tals tips och råd
Distansledarskap: 7 tips som hjälper dig lyckas
Distansarbete ställer nya krav på ledarskap. För att teamet ska lyckas måste ledare överkomma problem såsom kommunikationssvårigheter och medarbetare som känner sig isolerade. Så, hur lyckas ledare på bästa sätt bygga team som är engagerade och produktiva även då arbetet sker hemifrån? I det här blogginlägget får du de 7 viktigaste stegen för framgångsrikt distansledarskap.
Besök hemsidan för Winningtemp.
Så blir du en bättre chef på distans
Du som leder på distans kan påverka medarbetarnas mående. Det är viktigt att visa tillit och kommunicera mycket, visar ny forskning. Det finns också en fråga som du som chef bör undvika att ställa.
Besök hemsidan för Suntarbetsliv.
Mi Ridell: Teknik inte nog för att hålla framgångsrika digitala möten
Planera och skapa goda förutsättningar för mötet, se till att du syns ordentligt och arbeta aktivt för att få mötesdeltagarna att bli delaktiga – det är några av Mi Ridells experttips till dig som vill bli bättre på digitala möten.
Besök hemsidan för Eventeffect.
Karin Ståhl: Så lyckas du med distansledarskapet
GoToWorks vd Karin Ståhl är en av Sveriges ledande arbetsplatsstrateger. Här berättar hon om hur man bäst leder sina medarbetare på distans – och om vad hon ser som den största risken med distansarbete.
Retorikexperten: Tilltal och bemötande i det digitala sammanhanget – 6 konkreta tips
Vad är det vi tävlar med? Är det kvaliteten på varor och tjänster? Kanske ibland, till viss del. Men det vi hela tiden kommer tillbaka till är bemötande och tilltal. Som mottagare, kund, vill vi känna oss trygga och bekväma, sedda, bekräftade. Att den som delger oss en produkt eller tjänst bryr sig.
5 vinnande egenskaper hos digitala ledare
Att jobba på distans ställer nya krav på chefer, som behöver bli mindre allvetande och mer inlyssnande. Här är fem egenskaper som den digitala ledaren gör smart i att öva upp.
Leda på distans digitalt: Medarbetarportalen
Besök hemsidan för Göteborgs Universitet.
Sammanfattning från Medarbetarportalen om Framgångsfaktorer för att leda på distans:
- Tydlig struktur för att kalla till möten med information om plats, forum, digitalt rum och tydlig agenda.
- Ha kontinuerliga avstämningar individuellt och med hela arbetsgruppen för uppföljning. Varva med korta informella avstämningar med medarbetarna.
- Var generös med information om vad som händer i gruppen och var och ens betydelse för helheten så att alla känner att de är en del i ett sammanhang och bidrar.
- Vid nya medarbetare och grupper behövs flera korta informella avstämningar och inte för styrd agenda. Det finns behov av informellt prat för att lära känna varandra. Hellre fler avstämningar än en avrapportering.
- Om möjligt samla alla ett par gånger per år för att skapa en ”vi-känsla” och besök medarbetarna på plats.
Praktiska listan för både chef och medarbetare som jobbar hemifrån:
- Strukturera arbetsdagen som om du vore på jobbet. Sätt upp mål för dagen eller för projektet, se till att hålla på tiderna och sätt upp en arbetsyta.
- Gå ut och rör på dig på morgonen som om du faktiskt går till jobbet och kom ihåg att ta lunchrast som vanligt.
- Ha god kontakt med kollegor och arbetsledare. Behåll de sociala avstämningarna som vanligt och rubba inte på de sociala rutinerna. Ha möten som vanligt och se till att fika tillsammans den tiden ni brukar, även om det blir över en videokonferens.
- Strukturera upp tider och utrymmen tillsammans med andra familjemedlemmar som också jobbar hemifrån så att ni inte är i vägen för varandra.
- Ta pauser. Arbetsmiljölagen gäller även när jobbet flyttar in i hemmet.
Checklista: Är du redo för aktivt självledarskap och vad vinner du på det?
Från chefen som styr med hela handen till självledarskap där medarbetaren själv bestämmer över sina uppgifter och sin tid – allt fler företag inser fördelarna. Men vad behöver du tänka på?
Det är egentligen inte mer komplicerat än att lära sig konsten att leda sig själv i sitt arbetsliv, att organisera sin vardag, ta eget ansvar och fokusera på rätt uppgifter för att nå uppsatta mål. Det finns mycket att vinna på att implementera självledarskap och många medarbetare jobbar mer effektivt när de får större ansvar. Men hur redo är du? Och hur redo är ditt team?
Din nuvarande arbetssituation
Börja med att analysera din nuvarande arbetssituation för att bilda dig en uppfattning om hur långt steget är för att övergå till självledarskap.
1. Förutsättningar – Hur ser ditt yrkesuppdag ut? Vilka rättigheter, skyldigheter och möjligheter har du? Finns det tydliga mål? För dig själv och för de andra?
2. Måluppfyllnad – Fundera på hur du jobbar idag och hur du lyckas styra din vardag och nå uppsatta mål.
3. Balans – Hur ser den perfekta balansen ut mellan arbete och privatliv för dig? Skulle den vara enklare att uppnå med självledarskap?
4. Verktyg – Vilka verktyg har du idag som hjälper dig hantera stress och sätta gränser? Vad skulle du behöva för att lyckas ännu bättre?
5. Prioriteringar – Hur gör du idag för att planera dina arbetsuppgifter och prioritera? Har du redan idag en bra struktur eller behöver den bli bättre?
6. Motivation – Är du duktig på att motivera dig själv och skapa positiv energi så att du orkar driva mot uppsatta mål även när till exempel arbetsbelastningen är hög eller det händer saker i ditt privatliv som påverkar dig?
7. Time Management – Får du tiden att räcka till de viktigaste arbetsuppgifterna varje dag? Behöver du hjälp att skapa en bättre struktur?
8. Kommunikation – Hur kommunicerar ni i teamet idag? Behöver det förändras om ni inför självledarskap?
9. Avstämning och återkoppling – Hur behöver det se ut för att du och ditt team ska kunna jobba effektivt med självledarskap? Hur ofta och när ska ni återkoppla till varandra?
10. Teamet Hur ser ert team ut? Var ligger teamets potential och vad finns det för risker med att införa självledarskap?
Självledarskapet ska ge goda vanor
Oavsett om du är medarbetare eller chef brukar självledarskap innebära att du utvecklas i din yrkesroll, får en bättre balans mellan jobb och privatliv och ökad livskvalitet. Det i sin tur skapar lönsamhet och tillväxt.
Under pandemin har många tvingats till distansarbete och kanske därigenom också ett ofrivilligt självledarskap. Nu börjar vi återgå till kontoren och då kan det finnas mycket att vinna på att behålla självledarskapet. För att du och dina kollegor ska känna er trygga med det nya sättet att jobba på är det viktigt med bra verktyg och tydliga mål. För den som vill finns det många bra utbildningar i ämnet om ni inte jobbar er fram till en lösning själva.
Det finns forskning som visar att de som inte bara siktar på målet utan även fokuserar på vägen till målet ofta lyckas bättre än de som endast fokuserar på slutmålet. Självledarskapet innebär precis det och hjälper dig också att utvecklas som person och bli mer effektiv oavsett om det gäller arbete eller privatliv. Det vinner alla på!
Av: Sophia Loader