Föreställ dig en arbetsplats där idéer och förslag på nya sätt att arbeta får ta plats och uppmuntras. Det kan låta som en utopi i en tid då arbetsbelastningen väger allt tyngre på den enskildes axlar, och där varje insats förväntas ge ett mätbart resultat.
Att utveckla en kreativ, nyfiken och utvecklande arbetsplats med högt i tak får i många fall stå tillbaka. Det är synd. Inte bara för att det skapar en roligare arbetsplats och sannolikt mer motiverade medarbetare. De företag som arbetar för den här typen av innovationskultur har också ett stort försprång när det kommer till att dra nytta av fördelarna med generativ AI.
Egentligen säger det sig självt: företag som arbetar för en öppen innovationskultur får också medarbetare som är mer villiga att experimentera med ny teknik, och som i förlängningen blir mer vana vid snabba förändringar och kan anpassa sitt arbetssätt därefter. Men i min roll möter jag förvånansvärt många organisationer som i motsats till att gynna en innovationskultur istället har stagnerat. De kör på i gamla hjulspår och invanda arbetssätt.
Ett teknikskifte i stil med generativ AI premierar inte ett sådant förhållningssätt. Men tyvärr finns det risk för att just detta bidrar till att Sverige halkar efter i implementeringen av AI. En undersökning från PwC visar att medan 32 procent av de globala företagen har implementerat generativ AI under det senaste året, har endast 18 procent av de svenska företagen gjort detsamma. Det är oroväckande.
En del av förklaringen är förstås att utvecklingen av generativ AI har gått i en sådan takt att den tekniska kunskapen inte hänger med hos alla företag. Men just den insikten bekräftar hur viktigt det nu är att sporra en nyfiken approach brett i organisationen.
Det innebär inte bara att med öppet sinne ge sig i kast med att testa nya tekniker och arbetssätt. En lika viktig del är att tillåta misslyckanden längs vägen. Medarbetare som känner sig trygga i att det är okej att göra fel sänker också garden när det kommer till att införa nya sätt att arbeta.
Fördelarna med en innovationskultur blir särskilt uppenbara i AI-projekt, till exempel när det visar sig att de data som används av AI är dåliga. Istället för att bli orolig och i värsta fall dra sig ur projektet är det värt att överväga hur man kan förbättra datakvaliteten, till exempel genom att förfina den eller ta bort dålig data.
En god innovationskultur är dock inte en garant för en perfekt och spikrak väg från testande till implementering av ny teknik. Tvärtom är avstickare längs vägen en naturlig del av processen. Därför är det också viktigt att inte förvänta sig perfektion efter första försöket. Istället bör fokus ligga på att stegvis utveckla metoder och processer, att hela tiden förbättras. Och företag som lägger krut på att vidareutbilda medarbetarna, som satsar på deras nyfikenhet och vilja att lära – de kommer att kunna dra nytta av potentialen i AI.
Det är med andra ord en ständigt pågående resa. De organisationer som uppmuntrar sina medarbetare att testa, misslyckas, och testa igen – de är också bäst rustade att möta stora förändringar.
Tre tips: så bygger du en innovationskultur
1. Skapa utrymme för att testa, experimentera och leka. Det kan handla om att göra
medarbetardagen till ett “hackathon för icke-hackare”, eller att ha återkommande lab
sessions där kollegor får lösa verkliga problem i grupp. Det behöver inte handla om långa
stunder, och ju roligare utmaningar och metoder, desto bättre.
2. Inkludera olika kompetenser och jobba över avdelningsgränser. Smarta idéer uppstår ofta
när man minst anar det och det är inte alltid företagets R&D-team som sitter på de bästa
lösningarna. Genom att öppna upp och inkludera bygger man en tillåtande kultur, vilket är
nödvändigt om människor ska våga testa nya saker.
3. Gå före som ledare. Om du är nyfiken, öppen och själv prövar ny teknik kommer det att
påverka medarbetarna omkring dig. Då märker de att du menar allvar när du pratar om en
innovativ kultur där människor får testa, experimentera, lyckas och misslyckas.
Av: Emelie Garrison, Regional Sales Director, Salesforce