Lågkonjunkturen är här. Kostnaderna ökar, osäkerheten i världsekonomin är stor och många företag håller hårt i plånboken. För vissa innebär det att bromsa, skära ner och vänta ut stormen. För oss har det varit precis tvärtom.
Rule har vuxit kraftigt under de senaste åren och vi har dessutom vunnit DI:s Gasellpris tre gånger – under en pandemi, under en skakig världsekonomi, krig runt om i världen och snarare accelererat under tuffa tider.
Vi menar att det inte är yttre faktorer som avgör om vi lyckas – det är vårt förhållningssätt till dem som betyder något. Genom att analysera förändringar innan vi värderar dem som bra eller dåliga och därefter se till att ha en strategi för nästa steg.
Några saker jag tar med mig från vår resa:
Lågkonjunktur kräver aktivitet – inte passivitet
När ekonomin bromsar in är det lätt att bli defensiv. Många företag skär ner på marknadsföring, nyrekryteringar och utveckling, men det visar sig ofta vara fel väg att gå.
Till exempel såg vi under pandemin att många företag blev passiva i sin kommunikation. Vi uppmuntrade istället våra kunder att göra tvärtom. Att vara synliga, kommunicera mer och hålla dialogen levande. Visa att: “Hej, vi finns kvar, vi har öppet och du är välkommen!” Vi gjorde samma sak internt genom att intensifiera vår kommunikation i form av tätare avstämningar och säkerställa att alla i teamet visste vad vi jobbade mot. En tydlighet för alla var viktigt.
Bygg en organisation som tål förändring
Det är inget nytt att lågkonjunkturen sätter företagsstrukturer på prov. Här har företag som har byggt upp robusta och agila organisationer en större chans att stå starka när ekonomin och omvärlden är skakig.
Lösningen? En tydlig men levande värdegrund.
Vi har skapat en kultur vi kallar “CHEF”: Challenging, Helpful, Efficient och Fun. Det ska genomsyra allt vi gör. Våra medarbetare ska våga utmana, vara hjälpsamma, arbeta smart och samtidigt ha kul. För att hålla det levande delar vi varje vecka ut priset som “Veckans CHEF” till en person som utmärkt sig. Vi lever och andas CHEF dagligen, i allt vi gör.
Rekrytera för framtiden
Många bolag pausar rekryteringar i lågkonjunktur, men vi har gjort tvärtom.
Under pandemin och även nu när ekonomin är svajig, har vi fortsatt att rekrytera. För oss har det varit ett sätt att säkra kompetens och bygga för framtiden. Vi vet att konjunkturen vänder förr eller senare och när den gör det, vill vi stå redo.
Ett annat vanligt misstag bland snabbväxande bolag är att rekrytera för de behov som finns just nu, snarare än att tänka på vad bolaget behöver om ett år eller mer.
Leta efter nästa utmanare. Anställ människor som ifrågasätter, förbättrar och bidrar till utveckling. Det gör att man hela tiden får in ny energi och kunskap för att ta bolaget till nästa nivå.
Mjuka värden skapar hårda resultat
En sak vi har sett tydligt är att mjuka värden kan vara en av de mest avgörande faktorerna för tillväxt – även under en lågkonjunktur. Genom att skapa en arbetsplats där medarbetarna känner sig sedda, uppmuntrade och utmanade, har vi en stabilitet i organisationen som står stadigt även när omvärlden är skakig.
Vi har alltid haft en filosofi som handlar om att inte bara optimera siffror, utan även människorna bakom dem. När vi skapar en trygg och inspirerande arbetsmiljö blir vi inte bara mer motståndskraftiga i kriser. Vi blir också mer attraktiva som arbetsgivare och partner.
Slutligen, att bygga ett stabilt företag i lågkonjunktur handlar om att tänka långsiktigt, hålla sig aktiv och inte fastna i rädsla. Vi vet att lågkonjunkturen inte varar för evigt. Den stora frågan är: Hur väl positionerade är vi när det vänder?
Av: Christian Swed, vice vd Rule