Det är egentligen inte mer komplicerat än att lära sig konsten att leda sig själv i sitt arbetsliv, att organisera sin vardag, ta eget ansvar och fokusera på rätt uppgifter för att nå uppsatta mål. Det finns mycket att vinna på att implementera självledarskap och många medarbetare jobbar mer effektivt när de får större ansvar. Men hur redo är du? Och hur redo är ditt team?
Din nuvarande arbetssituation
Börja med att analysera din nuvarande arbetssituation för att bilda dig en uppfattning om hur långt steget är för att övergå till självledarskap.
1. Förutsättningar – Hur ser ditt yrkesuppdag ut? Vilka rättigheter, skyldigheter och möjligheter har du? Finns det tydliga mål? För dig själv och för de andra?
2. Måluppfyllnad – Fundera på hur du jobbar idag och hur du lyckas styra din vardag och nå uppsatta mål.
3. Balans – Hur ser den perfekta balansen ut mellan arbete och privatliv för dig? Skulle den vara enklare att uppnå med självledarskap?
4. Verktyg – Vilka verktyg har du idag som hjälper dig hantera stress och sätta gränser? Vad skulle du behöva för att lyckas ännu bättre?
5. Prioriteringar – Hur gör du idag för att planera dina arbetsuppgifter och prioritera? Har du redan idag en bra struktur eller behöver den bli bättre?
6. Motivation – Är du duktig på att motivera dig själv och skapa positiv energi så att du orkar driva mot uppsatta mål även när till exempel arbetsbelastningen är hög eller det händer saker i ditt privatliv som påverkar dig?
7. Time Management – Får du tiden att räcka till de viktigaste arbetsuppgifterna varje dag? Behöver du hjälp att skapa en bättre struktur?
8. Kommunikation – Hur kommunicerar ni i teamet idag? Behöver det förändras om ni inför självledarskap?
9. Avstämning och återkoppling – Hur behöver det se ut för att du och ditt team ska kunna jobba effektivt med självledarskap? Hur ofta och när ska ni återkoppla till varandra?
10. Teamet Hur ser ert team ut? Var ligger teamets potential och vad finns det för risker med att införa självledarskap?
Självledarskapet ska ge goda vanor
Oavsett om du är medarbetare eller chef brukar självledarskap innebära att du utvecklas i din yrkesroll, får en bättre balans mellan jobb och privatliv och ökad livskvalitet. Det i sin tur skapar lönsamhet och tillväxt.
Under pandemin har många tvingats till distansarbete och kanske därigenom också ett ofrivilligt självledarskap. Nu börjar vi återgå till kontoren och då kan det finnas mycket att vinna på att behålla självledarskapet. För att du och dina kollegor ska känna er trygga med det nya sättet att jobba på är det viktigt med bra verktyg och tydliga mål. För den som vill finns det många bra utbildningar i ämnet om ni inte jobbar er fram till en lösning själva.
Det finns forskning som visar att de som inte bara siktar på målet utan även fokuserar på vägen till målet ofta lyckas bättre än de som endast fokuserar på slutmålet. Självledarskapet innebär precis det och hjälper dig också att utvecklas som person och bli mer effektiv oavsett om det gäller arbete eller privatliv. Det vinner alla på!