Länge har man trott, och kanske tror du fortfarande, att vara i flow handlar om tillfälligheter. Men det stämmer faktiskt inte, snarare är det tvärtom. Just den insikten kom till stor del att förändra golftränaren Patrick Oderlings liv och coachande.
– Flow är ditt optimala tillstånd när du ska prestera – oavsett om du är idrottare eller inte. Genom att studera flow ur ett neurofysiologiskt perspektiv kan vi börja förstå denna process och vilka delar som är inblandade. På så vis kan man lära sig att känna igenom om man är i sitt optimala tillstånd eller inte, säger han.
För cirka tio år sedan fick Patrick Oderling ta del av ett bokmanuskript från en kontakt i USA. Innehållet fick honom att haja till – så till den grad att han bestämde sig för att möta upp författaren på andra sidan Atlanten för att lära sig mer om just flow ur ett neurofysiologiskt perspektiv. Patrick återvände till Sverige och började prova metoderna han lärt sig under besöket i sin golfträning och helt plötsligt föll flera pusselbitar på plats med jättebra resultat bland sina golfspelare som följd.
– Vi började helt enkelt att träna på tystnad, förklarar han.
Varför tystnad? Jo, inom neurofysiologin har man kunnat visa att vår prefontala cortex, som är den del i hjärnan där alla våra medvetna tankar genereras, är “offline” när vi är i flow. Med andra ord, när vi befinner oss i tillståndet flow är vår inre röst tyst och då presterar vi bättre. Faktum är att mängder av studier visar att vi blir hela 500% mer produktiva när vi befinner oss i flow.
Hur får vi då det att bli tyst? Patrick Oderling menar att ju mer vi lär oss att känna igen tillståndet flow, hur det känns när det är tyst och stilla – desto lättare blir det att försätta sig i det igen. Meditation är enligt Patrick ett verktyg för att nå dit.
– Ett meditativt tillstånd och flow är exakt samma upplevelse. Men idag är tyvärr meditation för många ett väldigt laddat ord. Därför brukar jag istället säga att jag hjälper människor att sträva mot tystnad och stillhet, berättar han.
I sitt arbete som coach har Patrick Oderling ofta en maskin till hjälp för få människor att lära sig att känna igen när de befinner sig i flow. Maskinen, en så kallad EEG-mätare, mäter elektriska impulser och signalerar när prefontala cortex är aktiv och inte.
– Det jag gör som coach är att vi testar fram och hittar individuella recept för att oftare hamna i flow. Man kan säga att maskinen kvalitetssäkrar jobbet vi gör, förklarar Patrick Oderling och berättar att man även kan använda maskinen i grupp för att få alla att hamna i samma tillstånd till exempel innan ett styrelsemöte.
– Skulle alla haft kunskap om hur de kan uppnå tillståndet flow, så skulle vi definitivt haft färre utbrända människor. För ju mer koll man har på hur man uppnår flow, desto lättare kan man stänga av när det behövs, säger han.
Men det handlar inte bara om prestation. Patrick menar att de lyckligaste människorna tillbringar den mesta av sin tid i flow. Han lyfter att det finns flera saker man kan göra som arbetsgivare och medarbetare för att må bättre och få mer flow i arbetsdagen.
– Som arbetsgivare måste man låta sina medarbetare få ägna tid åt att uppnå flow. Exempelvis genom att beordra alla att spendera en kvart minst en gång om dagen i ett vilorum eller liknande för att stänga av. Och som medarbetare måste du ta dig tid att hitta tystnaden – och i gengäld kommer du att uppleva att du får igen denna flera gånger om, avlsutar Patrick Oderling.
Så känner du igen när du är i flow
1 – Du tänker inte på någonting
2 – Du tappar tidsuppfattningen – det kan både kännas som om du får mer tid och allt går långsammare, eller det motsatta – att tiden går fort. Exempelvis under en trevlig middag.
3- Du upplever en kraftfullhet men utan helt utan ansträngning, och även en känsla av frihet – helt utan medvetna tankar.