Undvik fällorna. Här listar vi nio vanliga misstag du som försäljningschef bör undvika om du vill vara en bra ledare.
Du har otydlig målstyrning
Mål- och säljstyrning handlar i grunden om att säkerställa ett smart och strukturerat arbetssätt. Det optimerar säljarnas effektivitet samt möjliggör en coachande insats från säljchefens sida. Baserat på vetande och inte tro.
Du kommunicerar ensidigt
Det är vanligt att försäljningschefer kommunicerar ensidigt och tycker dessutom att de är bra på att kommunicera. Det beror på att de inte kommunicerar, utan informerar. De är dåliga lyssnare som inte tar in medarbetarnas tankar och idéer.
Det kan också handla om att de inte förklarar varför en arbets- uppgift måste utföras eller att de inte ger någon riktig feedback.
Du detaljstyr
För att bli en bra chef måste man ta steget från att utföra uppgifter till att leda. Chefer som detaljstyr för mycket hinner helt enkelt inte med det viktiga.
Ge medarbetarna det ansvar och den frihet de behöver för att utföra sitt jobb.
Du skiljer inte på uppföljning och coaching
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan uppföljning och coaching.
Uppföljning; är att kolla hur du ligger till i förhållande till dina mål. Hur många samtal har du ringt? Hur mycket har du sålt för?
Coaching; är att ta reda på varför du har uppnått det du har uppnått. Vad har krävts för att nå dit? Vad kan du förbättra? Hur kan du förbättra det?
Uppföljning får för ofta större utrymme än coaching hos företag. En bra coach eller försäljningschef ser till att hjälpa sina medarbetare till förändrat beteende som skall leda fram till bättre resultat.
Du har ett stort ego
Du talar om allt som sker i jag- form. Att vara chef betyder inte att styra allt som man själv vill, att vara chef handlar i första hand om att finnas till hands. Att vara individen och teamets resurs.
Tips: Se till att medarbetarna kan ifrågasätta och ge konstruktiv kritik. Att vara kritiskt betyder ofta att man har ett engagemang, att man bryr sig.
Du bryr dig inte om att lära känna dina säljare
En annan vanlig fälla att hamna i som ledare är att inte ta sig tiden att lära känna personerna som ingår i teamet. Vilka är de? Vad gör de? Hur är de?
Det är givetvis en fråga om hur stor arbetsgrupp man har som ledare. Är du chef över 70 personer kan du kanske inte boka in enskilda presentationsmöten med alla och envar.
Är det fem medarbetare kanske det kan vara en ypperlig idé? Och inte bara ha formella möten utan prata med alla även i informella samtal. Oavsett hur du lägger upp det. Var noga med att du som chef verkligen pratar med alla.
Du väljer att göra allt själv
Ser man till vilken egenskap som varit mest framträdande hos de försäljningschefer som rekryterats på senare tid är det prestation.
De är högpresteraren som får sina kickar av att leverera resultat. Därför är det inte konstigt att det kryper i kroppen på unga säljchefer, när de upplever att medarbetarna inte gör det de förväntar sig av dem.
Många känner att de vill rycka in och göra jobbet själva för att få det gjort. Gör inte det!
Du gör allt för att undvika konflikter
En vanlig fallgrop är att vara rädd för och undvika konflikter. Det är viktigt att våga ha en annan uppfattning och prata om det.
Grunden till att lyckas med detta utan att det blir uppslitande är tillit och förtroende. Litar ni på varandra i arbetsgruppen kan ni ha olika åsikter utan att världen går under.
Du kliver in i offerrollen
Det är aldrig bra att se sig själv som ett offer och skylla på andra om något på företaget funkar dåligt.
Du är chef och därmed ytterst ansvarig för verksamheten så gör något åt problemet istället. Det är ett bra chefskap.