För några år sedan gav hon ut boken ”Kroppsspråk ljuger aldrig: konsten att tala kroppsspråk.” och med över 30 års erfarenhet från teaterscenen, film, TV, studier i retorik och kroppsspråk och coachning av framför allt personer inom försvaret och polisen, vet Mi Ridell vad hon pratar om. För Saleseffect berättar hon hur du kan förbättra din presentationsteknik för bättre säljsamtal och ökad framgång.
Hur kom det sig att du började jobba med att utbilda personer i att förbättra sitt kroppsspråk?
För 11 år sedan, när jag jobbade som skådespelare, fick jag en förfrågan om att föreläsa inför 3 000 läkare och tandläkare om vilka signaler vi sänder genom vårt kroppsspråk och hur vi kan påverka det. Det blev starten på mitt företag, säger Mi. Sedan dess har jag föreläst i ämnet och utbildat tusentals personer. Bland annat har jag coachat många inom polisen som jobbar undercover, det vill säga de ska låtsas vara någon annan än de egentligen är. Då är det viktigt att kroppsspråket inte avslöjar dem!
Mi har själv haft förmånen att utbildas av amerikanen och före detta FBI-agent Joe Navarro, en legend inom läran om kroppsspråk.
Du föreläser om hur man blir bättre på digitala möten. I dessa dagar när många säljsamtal är digitala, vilka är dina bästa tips?
Vi tappar så mycket när vi inte kan ses och att sälja handlar om att skapa kontakt och förtroende hos sin kund. I det digitala mötet, när vi inte ens kan ta i hand, måste du se till att skapa kontakt på något annat sätt, säger Mi som ger några konkreta tips.
1. Våga ha på kameran om du vill ta hem affären! 57 % av alla väljer att ha kameran avstängd vid digitala möten.
2. Tänk att kunden är i kameran och titta rakt fram in i kameran för att skapa bästa kontakt.
3. Se till att belysningen kommer framifrån och inte bakifrån så ditt ansikte syns bra.
4. Bakgrunden – skippa virtuella bakgrundsfilter som gör dig oskarp i konturerna och se till att ha en enkel och neutral bakgrund. Ta bort böcker och planscher med budskap som tar fokus från din person.
5. Se till att ha datorn i ögonhöjd. Kanske till och med investera i en riktig webbkamera för bättre bild!
Många känner ett obehag inför att tala inför en videokamera. Hur gör jag för att bli säkrare framför kameran?
Prova att stå en liten bit ifrån kameran så att bilden man ser av dig motsvarar det man skulle sett av dig om man suttit mitt emot dig vid ett bord. Vill du så prova att stå upp för att få mer energi och var inte rädd för att använda ditt normala kroppsspråk framför kameran, säger Mi.
Vidare tipsar hon om att det kan vara en god idé att som företag ta fram styrdokument om hur de anställda ska agera framför kameran. Det kan vara alltifrån krav på klädsel och att det ska vara lugnt och tyst i rummet där det digitala mötet äger rum, till att ha rätt utrustning som inte laggar och förstås bra ljud.
Vilka är de vanligaste misstagen?
Det som är klart vanligast är att ha kameran för lågt så att man ser dig nerifrån. Bortsett från att det inte är så roligt att titta rakt upp i någons näsborrar så är det en gammal härskarteknik att se ner på någon. Det skapar inget förtroende, så se till att ha kameran i ögonhöjd, säger Mi bestämt.
Och kom ihåg att ta pauser mellan dina möten! Många går direkt in i ett nytt möte efter att ha avslutat ett annat och glömmer bort att vi i ett digitalt möte får anstränga oss mycket mer både för att sända ut och att tolka de icke-verbala uttrycken. I det digitala mötet måste vi vara övertydliga i vårt kroppsspråk och exempelvis nicka på ett överdrivet sätt för att visa att vi håller med eller rikta blicken direkt in i kameran istället för på ansiktet på skärmen för att få direkt ögonkontakt med den som pratar.
Vår hjärna vill kunna läsa av stämningen och få bekräftelse från personerna i rummet genom gester och ansiktsuttryck. Detta sker oftast helt omedvetet i det fysiska mötet men går förlorat i det digitala. Hjärnan går på högvarv och du känner dig ofta tröttare efter digitala möten.
Ingen Rocket Science!
Framför allt unga människor är sämre på att läsa av andras kroppsspråk. Detta beror på att många barn idag leker bredvid varandra och inte mitt emot varandra på grund av den nya tekniken. Vi tittar helt enkelt mindre på varandra än förut.
Men det går att träna upp både hur du själv använder ditt kroppsspråk till förmågan att läsa av andras försäkrar Mi.
Jag har varit med om att till hålla föreläsningar på 45 minuter för grupper där man efteråt märkt en stor skillnad på hur personerna använder sitt kroppsspråk. Sen finns det förstås de som väljer att coachas personligen under längre tid, men alla kan bli bättre med hjälp av ganska enkla medel. Det är ingen Rocket Science utan handlar mycket om att bara våga ”ta kameran”, avslutar Mi.
Mer om Mi Ridell
Beställ boken ”Kroppsspråk ljuger aldrig: konsten att tala kroppsspråk.”
Till Mi:s pod ”Om kroppsspråk med Mi Ridell”