Improvisationsteater är effektivt vid teambuilding och ger på kort tid en mer sammansvetsad grupp, menar Johan Lidman som driver Gestalt & Impro i Stockholm.
Make your partner happy
Fast egentligen handlar det inte om teater utan snarare om att improvisera tillsammans. Vilket man gör genom att öva upp lyssnande och spontanitet. En förmåga som lyfts fram är medspelarskapet, ”Make your partner happy” eller bekräfta alltid det som din motspelare gör.
Impro kopplar ur reptilhjärnan
Improvisationsteater är så effektivt vid teambuilding eftersom det förflyttar hjärnans fokus från amygdala, reptilhjärnan, där vi reagerar med flight, flight, freeze på det vi upplever som hotfullt, till neocortex där våra högre sociala förmågor finns, menar Johan Lidman.
Den improviserade teatern innehåller strukturerade övningar som tränar förmågor, som till exempel balansen mellan att aktivt lyssna och att själv ta plats. Därför är denna variant av teambuilding högst relevant för säljare.
Vi vinner på att vara mer öppna mot varandra
En del i impro är även att avdramatisera sig själv inför gruppen och bli mindre orolig för vad andra ska tycka om det man säger. Gruppen blir därför rent psykologiskt tryggare tillsammans, säger Johan Lidman och fortsätter:
– Jag tycker att det är vanligt i arbetsgrupper att man undviker att säga saker för att man inte tror att det ska tas emot väl.
Psykologisk säkerhet avgörande faktor
En undersökning som är intressant i sammanhanget är Googles uppmärksammade studie Aristoteles, enligt Johan Lidman. I den tittade forskarna på vad det var som gjorde några av teamen på Google högpresterande och framgångsrika.
180 team ingick i studien.
– Det var framförallt en sak som utmärkte de högpresterande teamen; något som hade en långt mer avgörande betydelse än övriga saker, nämligen psykologisk trygghet, säger Johan Lidman.
Gruppens interaktion det viktiga
Hur framgångsrik en grupp var påverkades alltså inte så mycket av vilka personer gruppen bestod av. Det som istället spelade en avgörande roll var hur personerna i gruppen interagerade med varandra. Alltså hur de fungerade ihop som grupp.
– Om du är i en grupp och kan säga vad som helst utan att fundera – och utan att det får några negativa konsekvenser. Då kan man säga att gruppen är psykologiskt trygg, säger Johan Lidman.
Återhållsamhet i en grupp kostar
I en grupp med hög psykologisk trygghet tar alla ungefär lika mycket plats. Där kommer idéer och tankar fram och utvecklas i samspel med hela gruppen.
– Om alla i gruppen inte tar lika mycket plats är det troligt att det hålls igen – och att hålla igen innebär att idéer och relevanta frågor inte kommer fram. Det är något som kostar i en organisation, säger Johan Lidman.
En teambuilding med fokus på teamkänsla på Gestalt & Impro tar från två timmar upp till en hel dag i anspråk.
Gör att människor kommer närmre
Deltagarna jobbar två och två med övningar som går ut på att bekräfta och bejaka varandra utifrån ett förutbestämt tema. Deltagarna bygger hela tiden vidare på partnern har sagt.
– Det brukar bli enormt starkt. Känslor smittar. Efter ett sådant pass kan man säga att människor kommit varandra närmare, säger Johan Lidman.
Vi är dåliga på att lyssna
En annan vanligt förekommande övning handlar om att deltagarna för ett samtal där de påstår saker som: ”Du, den där tv:n vi köpte, den var ju…”. Varpå den andra flikar in: ”Ja, men…” och så fortsätter samtalet.
– Det är ungefär så vi gör i vårt samhälle. Vi är i mycket ett ”Ja, men- samhälle,” säger Johan Lidman.
Faran med det är att de flesta av oss inte riktigt lyssnar på vad andra säger. Istället ägnar vi oss åt att fundera på vad vi ska säga när det väl är vår tur.
Kreativiteten i gruppen ökar
På Gestalt & Impro får gruppen öva på att istället säga ”Ja, och”. Vilket kan upplevas som ganska jobbigt, eftersom det kräver att man lyssnar på vad andra människor faktiskt säger, och funderar över vad det innebär. Det är ganska många saker som ska hända.
– Men när man väl börjar praktisera det här, så blir det mycket mer kreativt. Vilket beror på att istället för att en person kläcker en idé, och en annan har en annan idé. Så bygger man gemensamt vidare på den första personens idé. Man använder det som redan finns, istället för att bygga nytt, säger Johan Lidman.
Främjar ett mer tillåtande klimat
Det som gör improvisationsteater effektivt vid teambuilding, förutom att det ökar kreativiteten i en grupp, är att det bidrar till ett öppnare och mer tillåtande klimat. Vilket gör det lättare för gruppens medlemmar att jobba ihop.
LÄS ÄVEN: Teambuilding med hästen ger tajta och produktiva säljare