Kalendereffekten för februari beräknas till -3,6 procent, vilket beror på att månaden i år innehöll en dag färre jämfört med skottåret 2024. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,9 procent under februari månad.
Inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick i februari till 3,9 procent jämfört med samma månad föregående år enligt SCB:s Konsumentprisindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -2,6 procent. Justerat för både inflation och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till 1,0 procent.
– Februari månad präglades av fortsatt global osäkerhet och inflationsoro, vilket påverkade dagligvaruhandeln. Trots den förhållandevis höga livsmedelsinflationen i februari är prisökningstakten idag på en avsevärt lägre nivå än när den var som högst för två år sedan. Det är även viktigt att ha förståelse för att priserna inte ökar mer i Sverige än vad de gör i övriga Europa, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i februari till 1,4 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade med 0,6 procent. Hemleverans minskade med 2,3 procent och upphämtning i butik ökade med 1,7 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i februari till 4,6 procent.
– Trots en svagt negativ e-handelsutveckling i februari förblev e-handelsandelen stabil på 4,6 procent. E-handelsförsäljningen med upphämtning i butik fortsatte att växa och februari var den 14:e månaden i rad med en positiv tillväxt, avslutar Karin Brynell.
Dagligvaruindex för mars publiceras 15 april.