Vill du också jobba fyra dagar i veckan? Med samma lön? Här beskriver vi hur över 700 verksamheter gjort och lyckats.
Det var en gång …
I slutet av 1800-talet arbetade vi tio timmar om dagen sex dagar i veckan. När Henry Ford i början av 1900-talet introducerade löpande bandet i sina fabriker tyckte han det var bättre att dela upp produktionen i åtta-timmarspass, vilket fick ett stort genomslag och även vi här i Sverige gick över till att arbeta åtta timmar om dagen istället för tio.
Först 1973 var det dags för nästa arbetstidsförkortning då vi gick ner till att endast arbeta fem dagar i veckan. Sedan dess har det gått drygt 50 år. Det har hänt en del sedan och dess och ännu mer kommer hända framåt.
Fakta är också att de stressrelaterade sjukdomarna och sjukskrivningarna har femdubblats i Sverige de senaste 20 åren. Det kostar samhället, enligt Försäkringskassan, ca 40 miljarder per år.
50 år sedan senaste arbetstidsförkortningen, är det inte dags igen?
8 av 10 chefer positiva
Det finns ett starkt stöd hos svenskarna att vilja jobba mindre. En undersökning från Sifo visar att en kortare arbetstid är viktigare än en högre lön, och en undersökning utförd av tidningen Chef visar att åtta av tio chefer är positiva till en kortare arbetsvecka. Intresset för arbetstid har blivit en omdiskuterad fråga på senare tid, både inom företag, bland de anställda, fackföreningar och även inom politiken. Därför tycker vi det är olyckligt om detta skulle bli en partifråga med för eller emot. Tyvärr har flera organisationer starkt kritiserat detta och vi tror det handlar om okunskap. Vilken arbetsgivare vill inte ha en välmående medarbetare samtidigt som de behåller produktionen och t.o.m. ökar resultatet utan att det kostar mer?
Det råder också talangbrist. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en av de största utmaningarna inom välfärden att hitta rätt kompetens. Cirka 410 000 personer behöver anställas under de kommande tio åren på grund av befolkningsutvecklingen och pensioneringar fram till 2031.
I 2023 års upplaga av Gallups ’State of the Global Workplace report’ noteras en fortsatt ökning av medarbetarnas stressnivå, samtidigt som engagemanget på arbetsplatserna är fortsatt låg. Enbart 23% av de svenska medarbetarna känner sig engagerade på arbetsplatsen, medan 59% uppger sig sakna förutsättningar för ett ökat engagemang.
Om att jobba smartare
Rörelsen 4 Day Week utgår från modellen 100 – 80 -100. Dvs 100% lön, 80% arbetstid samt 100% resultat. Detta uppnås genom att arbeta smartare. Det går såklart inte att ta bort åtta timmar och fortsätta som vanligt. Det handlar om arbetssätt.
Över 800 verksamheter, i olika branscher över hela världen har varit med i en studie som påvisar fantastiska resultat. En fyra-dagars arbetsvecka:
- Ökar resultatet med i genomsnitt 36%
- Sänker stressnivåer och minskar sjukfrånvaro
- Gör det lättare att rekrytera talanger
- Ökar produktiviteten och ger större fokus på värdeskapande aktiviteter
- Ger högre engagemang och förbättrat samarbete
- Gör det lättare att attrahera och behålla personal
- Bidrar till en mer hållbar framtid – för individ, företag och samhälle
11 nycklar till framgång
Att ställa om till en 4-dagars arbetsvecka kräver noggrant planerade strategier och en genomtänkt implementering. Hur skulle ni kunna jobba mer effektfullt och hur ni kan skapa ett större värde tillsammans? Här är elva nycklar som kan hjälpa ert bolag att lyckas med denna omställning:
- Tydligt ”varför”: Förankra syftet med omställningen väl i organisationen. Alla ska förstå varför detta görs och vilka fördelar det kan medföra.
- Tydliga mätvärden: Sätt upp konkreta mål och mätvärden för vad bolaget vill uppnå. Detta hjälper er att följa utvecklingen och säkerställa att ni rör er i rätt riktning.
- Effektfulla möten: Möten är ofta tidstjuvar. Att skapa en hållbar möteskultur frigör 30% av mötestiden inom några få månader.
- Tydligt kommunikationsflöde: Säkerställ att alla vet var de ska skicka och hitta information. En klar och strukturerad kommunikation sparar tid och minskar missförstånd. Denna sitter ihop med möteskulturen så vi vet var informationen finns och inte behöver uppta mötestid till detta.
- Gemensamt förhållningssätt: Enas om interna riktlinjer, till exempel hur möten ska hållas eller hur kommunikation ska ske, för att skapa en enhetlig arbetskultur.
- Effektiva beslutsprocesser: Se över hur beslut fattas. Kan ni minska antalet gånger en medarbetare måste eskalera och vänta på beslut? Snabba upp processerna där det är möjligt.
- Fokustid: Avsätt specifika tider då hela företaget fokuserar på sina uppgifter utan avbrott. Till exempel kan kl 10–11 vara en tid då inga möten hålls och notifikationer är avstängda.
- Genomlysning av processer: Analysera och optimera era arbetsprocesser. Ofta finns onödiga mellansteg som kan tas bort för att effektivisera arbetet.
- Högfungerande team: Skapa team som kommunicerar effektivt, ger feedback, lyssnar på varandra och samarbetar för att nå gemensamma mål.
- Effektiv prioritering: Prioritera uppgifter och projekt på ett sätt som maximerar värdeskapandet. Var tydlig med vad som är viktigast för att nå era mål.
- Teknikanvändning: Använd teknik på ett smart sätt. Utforska hur verktyg som AI kan avlasta arbetsbelastningen och skapa mer tid för värdeskapande arbete.
Genom att implementera dessa nycklar kan ni skapa en effektivare och mer produktiv arbetsmiljö, vilket i sin tur kan leda till ökad tillväxt och ett hållbarare arbetsliv. Låt er inspireras av dessa strategier och ta steget mot en framgångsrik omställning till en 4-dagars arbetsvecka.
Den svenska studien
Fram till och med juli kan svenska företag och verksamheter anmäla sig till att delta i en svensk studie på ämnet. Den påbörjas sen i november under ledning av forskare Lena Lid-Falkman på Stockholm School of Economics samt Karlstads universitet och kommer pågå under sex månader.
Under tiden studien pågår får de medverkande företagen och organisationerna stöd av 4 Day Week. Är du med och vill bidra till en hållbar framtid?
Micke Darmell, gr8 meetings som hjälper organisationer att frigöra tid och bli syftesdrivna
Anna-Carin Alderin, nationell samordnare 4 Day Week Sverige
Mer om:
Är ni intresserade av att delta i studien eller veta mer om resultaten hittar ni all info här.